Satisfiteers

View Original

Low-code. Wat is het en wat moet je ermee?

Ooit werd software geschreven door slimme koppen, die weggedoken achter hun computer ingewikkelde code zaten in te kloppen waar geen normaal mens iets van begreep. Sinds het begin van de 21e eeuw is er een nieuwe manier van ontwikkelen populair: low-code. Low-code is een manier van softwareontwikkeling waarbij gebruik gemaakt wordt van een grafische gebruikersomgeving. Applicaties worden opgebouwd uit visuele blokken. Kennis van programmeertaal is niet meer nodig, wat de business en de technologie dichter bij elkaar brengt.

Wat is low-code?

Low-code is een vorm van softwareontwikkeling die is gericht op het visueel ontwerpen van applicaties. Bij low-code maakt het schrijven van traditionele programmeercode plaats voor een grafische gebruikersomgeving (GUI) en het doen van configuraties. Neem bijvoorbeeld WordPress, het populairste contentmanagementsysteem ter wereld, waarmee ruim een derde van alle websites zijn gemaakt. Een typisch geval van een low-code-platform, ontworpen voor zowel leken zonder programmeerkennis als ontwikkelaars. Low-code maakt het gemakkelijker om nieuwe software te programmeren en maakt professionele resultaten mogelijk zonder uitgebreide training.

Wat zijn de voordelen van low-code?

• Snelheid:

Door applicaties te bouwen met behulp van visuele bouwblokken wordt het ontwikkelproces vele malen versneld. Je bouwt eenvoudig businessprocessen na, en voegt beetje bij beetje businesslogica toe. Het uitrollen, het beheren en het aanpassen van de software gaat daarmee niet alleen sneller, het wordt ook goedkoper.

• Minder fouten:

Dankzij low-code hoeft er minder code te worden geschreven. Je bouwt de applicatie op via een grafische interface, het platform genereert vervolgens de code. Een denkfout is altijd mogelijk, maar de typische IT-bugs behoren tot het verleden.

• Integratie business en IT:

Dankzij de visuele interface kunnen meer mensen bijdragen aan de ontwikkeling. Software ontwikkelen is niet meer voorbehouden aan programmeurs, en mensen uit de business hoeven niet vol spanning af te wachten wat het resultaat gaat zijn. Door samen te werken ontstaat er een toekomstbestendige oplossing waar iedereen achter staat.

• Technische integratie:

Tenslotte biedt low-code integratie met bestaande IT-systemen en platforms zoals Oracle en Microsoft, en wordt het makkelijker om oudere applicaties te vervangen.

Low-code en de toekomst

Low-code heeft een revolutie in technologie veroorzaakt. Gartner en Forrester voorspellen dat in 2024 meer dan 65% van de applicatie-ontwikkelingsactiviteiten gebruik maken van een low-code-oplossing. Bijna een derde van de organisaties gebruikt vandaag de dag al low-code-oplossingen, terwijl 43 procent aangeeft geïnteresseerd te zijn in samenwerking met een low-code-provider. Door te werken met blokken en bouwstenen binnen een grafische interface, kun je razendsnel applicaties ontwikkelen en heel soepel inspelen op de dynamiek van vandaag de dag. Of het nu gaat om het toepassen van nieuwe businessmodellen of om het optimaliseren van processen, low-code helpt je optimaal wendbaar te zijn. Voor bedrijven die willen veranderen, flexibeler willen worden en hun strategie-uitvoering willen verbeteren, is een low-code platform vaak een effectieve manier om de levering van applicaties te versnellen. Dit verbetert het vermogen van IT om te reageren op veranderingen, verkort de time-to-market en versnelt de digitale transformatie.

Meer weten?

De professionals van Epesi weten alles van software bouwen, van de traditionele manier van werken tot aan de moderne low-code-oplossingen. Wij kunnen adviseren wat in welk scenario het meest geschikt is. Benieuwd wat wij voor jouw organisatie kan betekenen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.