Satisfiteers

View Original

Zakelijk en privé gescheiden houden. Moet dat per se?

Uit onderzoek blijkt dat het – deels – thuiswerken ons eigenlijk prima bevalt. Een aandachtspuntje is wel de dunner wordende scheidslijn tussen werk en privé. Een aandachtspunt voor de werknemer, maar ook zeker voor de werkgever. Want hoe faciliteer je het welbevinden van je medewerkers zonder afbreuk te doen aan de performance van je zakelijke infrastructuur?

Potje gamen

We schreven al eerder over de typisch Zeeuwse digitaliseringsuitdagingen die wij, samen met onze partner B en P, hebben getackeld. Daar is internet op zee voor de baggerschepen die rondvaren op de Westerschelde er één van. Maar die medewerkers die op zo’n schip zitten, hebben ook in hun vrije tijd behoefte aan een internetverbinding. Even contact met thuis, een spannende Netflix-film of een potje lekker gamen, niets menselijks is hen vreemd. Dan moet je als werkgever wel goed nadenken hoe je het welbevinden van je medewerkers faciliteert zonder afbreuk te doen aan de performance van je zakelijke infrastructuur.

Bring your own device

Bring your own device (BYOD) is het inzetten van privé-apparaten zoals telefoon, tablet of laptop voor zakelijke doeleinden. Wij zien het om ons heen steeds vaker gebeuren. Volgens BetaNews zal de BYOD-markt in 2022 maar liefst 367 miljard dollar waard zijn. In 2014 was dit nog maar 30 miljard dollar. De voornaamste redenen voor deze stijgende populairiteit zijn kostenbesparingen en gebruiksgemak. Dat houdt echter wel in dat je medewerkers potentieel bedrijfsgevoelige data op hun particuliere apparaten hebben staan. Ook in dat geval moet je als organisatie goed nadenken hoe je daarmee omgaat. Natuurlijk is het handig als je medewerkers hun data en applicaties kunnen benaderen via hun iPhone of laptop, maar als ze tegelijkertijd met hun kinderen Whatsappen of met oma Facetimen, hoe veilig is dat dan. De tijd dat je je loeiende desktop onder je vaste bureau had staan of je laptop in het dockingstation achter moest laten op ‘de zaak’, die is niet meer. Ook in deze situatie moet je goed nadenken over hoe je je medewerkers tegemoetkomt, zonder de veiligheid van je bedrijfsnetwerk in gevaar te brengen.

Nieuwsgierig?

Gelukkig zijn er vandaag de dag goede oplossingen voor dit soort interessante digitaliseringsuitdagingen. Behoefte aan een goede sparringpartner? Nieuwsgierig hoe digitalisering jouw organisatie verder kan helpen en wat de juiste partij is om jou daarbij te helpen? Neem gerust contact met ons op via bart@epesi.nl of bel naar 0118-613220. We leren je graag kennen.