Kopen versus bouwen van software: wat past bij jouw organisatie?

Software kiezen voor je bedrijf is als het zoeken naar de perfecte sneaker. Je wilt iets dat comfortabel zit, een beetje smoelt, lang meegaat en waar je – als het even kan – hard op kunt rennen. Bij SatisfITeers merken we dat bedrijven vaak niet goed weten wat nu de juiste oplossing is. Ga je voor het kopen van kant-en-klare software of laat je een maatwerkoplossing bouwen? In deze blog vertelt Bart de Ruijsscher, eigenaar van SatisfITeers, wat de voor- en nadelen zijn van beide opties. 

Waarom kiezen voor standaardsoftware? 

Bedrijven kiezen vaak voor bestaande software omdat het lekker veilig aanvoelt. Er is al over nagedacht, je hebt bij andere bedrijven gezien dat het werkt, en je weet van tevoren wat je kunt verwachten. Dit maakt het kopen van een standaardoplossing een aantrekkelijke optie, vooral omdat het over het algemeen gepaard gaat met een relatief lage initiële investering. De virtuele variant van de pantoffel, zeg maar. Het zit heerlijk, maar je gaat je er niet mee onderscheiden. Je koopt de applicatie of neemt een abonnement, en met een beetje consultancy voor de inrichting ben je klaar. Een goed voorbeeld hiervan is Microsoft 365. Voor algemene bedrijfsprocessen is standaardsoftware zoals Microsoft Word, Excel en PowerPoint perfect. Niemand gaat immers de wedstrijd winnen met een tekstverwerkingspakket of een gelikte presentatie. Het grote nadeel van standaardsoftware is dat het weinig flexibel is. Je zult je processen moeten aanpassen aan de mogelijkheden binnen de software, in plaats van andersom. Als je een standaardpakket al kunt aanpassen aan jouw wensen, dan leidt dat zelden tot een bevredigende oplossing.  

Het voordeel van zelf bouwen 

Het grote voordeel van zelf bouwen van software is dat je een oplossing kunt creëren die precies aansluit bij de behoeften van je organisatie. Zeker als het gaat om je kernprocessen, is het belangrijk dat je geen concessies hoeft te doen. Neem bijvoorbeeld een logistiek bedrijf dat een maatwerkoplossing ontwikkelt om routes en voorraadbeheer te optimaliseren. Daardoor kan het bedrijf sneller voldoen aan de klantvraag, beter reageren op veranderingen en de efficiëntie verhogen. En dáár zit je onderscheidend vermogen, dat is waar je op je snelste patta’s de wedstrijd kunt winnen. Een maar: zelf bouwen kan als een flinke hobbel op de weg voelen, vanwege de benodigde tijd, expertise en kosten.  

Low-code als laagdrempelige oplossing 

Low-code biedt een interessante middenweg. Dergelijke platforms maken gebruik van visuele interfaces en drag-and-drop functionaliteit, waardoor weinig tot geen handmatige codering nodig is. Daarmee wordt het makkelijker applicaties te bouwen en aan te passen. Zo kun je standaardsoftware aanpassen aan je specifieke behoeften. Denk bijvoorbeeld aan een zorginstelling die een standaard Elektronisch Patiënten Dossier aanvult met low-code-modules om specifieke rapportages en workflows te automatiseren. Maar je kunt met low-code ook maatwerkapplicaties bouwen die precies bij jouw kernprocessen passen. Op die manier kun je je onderscheidende vermogen volledig benutten en je concurrenten het nakijken te geven.  

Meer weten?   

Wil je ontdekken hoe low-code jouw organisatie kan transformeren? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Samen bekijken we hoe we jouw IT-strategie naar een hoger niveau kunnen tillen. Neem gerust contact met Bart op via bart@epesi.nl of bel naar 0118- 613 220. We leren je graag kennen.  

Geen vraag, maar wel geïnspireerd? Volg onze LinkedIn-pagina of schrijf je in voor onze blogs.   

Vorige
Vorige

De volgende stap voor Super Star Academy

Volgende
Volgende

Super Star Academy: slimme app tilt jeugdvoetbal bij JVOZ naar een hoger niveau