Satisfiteers

View Original

Software ontwikkelen zonder technische kennis? Ken je low-code al?

Traditioneel was het ontwikkelen van een IT-strategie een complex en tijdrovend proces. Je moest flink in de buidel tasten om gespecialiseerde ontwikkelaars in te huren. Al wat het je bracht, was stress, uit de bocht vliegende budgetten en veel te lange doorlooptijden. Dankzij low-code kun je nu een IT-strategie ontwikkelen die veel flexibeler, kosten effectiever en beter afgestemd is op je bedrijfsdoelstellingen. In deze blog vertelt Bart de Ruijsscher, eigenaar van SatisfITeers, hoe low-code werkt en welke voordelen het jouw organisatie kan bieden. 

Traditioneel programmeren inflexibel en duur 

Traditioneel gezien is het proces van applicatieontwikkeling behoorlijk intensief. De watervalmethode is een lineair, sequentieel en enorm inflexibel proces. Ontwikkelaars moeten diepgaande kennis hebben van high-code programmeertalen, zoals Java, C++, Python, en Ruby. Alleen al om twee getallen bij elkaar op te tellen, is een heleboel code nodig. 

 

Je begrijpt dat dit zorgt voor lange ontwikkelingstijden, met eindeloze cycli van schrijven, testen en debuggen van code. Bedrijfsbehoeften veranderen waar je bij staat, en geloof me, dat is vele malen sneller dan de code kan worden aangepast, wat resulteert in vertragingen en hogere kosten. En als je naar bovenstaand stukje code kijkt, snap je dat de technische complexiteit een barrière vormt voor niet-technische teamleden om bij te dragen aan het ontwikkelingsproces. Deze manier van ontwikkelen maakt je bovendien sterk afhankelijk van – interne of externe – ontwikkelaars voor het maken en aanpassen van softwareoplossingen, wat de kosten nog verder opdrijft. De opkomst van low-code platforms heeft deze dynamiek totaal veranderd. Dankzij low-code is het ontwikkelingsproces toegankelijker en efficiënter is geworden. 

Wat is low-code eigenlijk? 

Voor ik inzoom op de voordelen van low-code, eerst even een korte introductie. Low-code is een ontwikkelingsmethode waarbij je gebruik maakt van visuele interfaces en drag-and-drop functionaliteit om software te bouwen. In plaats van duizenden regels code te schrijven, klik je simpelweg elementen bij elkaar. Het mooie hieraan is dat je geen hardcore programmeerervaring nodig hebt. Als we even teruggaan naar bovengenoemd voorbeeld om twee getallen op te tellen. Met low-code is dit een fluitje van een cent. Je sleept een invoerveld naar het ontwerpcanvas en noemt het Number1. Vervolgens sleep je een tweede invoerveld naar het canvas en noemt het Number2. Daarna voeg je een knop toe met het label "Bereken". Tenslotte sleep je een label naar het canvas om de uitkomst weer te geven en noemt dit Resultaat. Zonder een regel code te schrijven, heb je een functionaliteit ontwikkeld die klaar is voor gebruik. 

De voordelen op een rijtje 

  • Snellere ontwikkeling: Met low-code kun je in weken doen wat met de traditionele watervalmethode maanden zou duren. Geen lange wachttijden meer voor die ene functionaliteit die je gisteren al nodig had. 

  • Kostenbesparing: Omdat je geen leger aan ontwikkelaars hoeft in te huren, bespaar je flink op personeelskosten. En dat is altijd mooi meegenomen, toch? 

  • Flexibiliteit: Low-code platforms maken het gemakkelijk om snel aanpassingen door te voeren. Verandert de markt? Geen probleem, je past je applicatie in no-time aan. 

  • Betrokkenheid van je team: Doordat low-code ook toegankelijk is voor niet-technische medewerkers, kan iedereen bijdragen aan de ontwikkeling van software. Dit zorgt voor een frisse blik en innovatieve oplossingen vanuit verschillende afdelingen. 

In de praktijk 

Laten we het concreet maken. Stel je voor dat je een marketingtool wilt ontwikkelen om je campagnes te volgen. Traditioneel zou je maanden bezig zijn met het verzamelen van vereisten, het schrijven van een functioneel ontwerp, het opstellen van een technisch ontwerp, het plannen en toewijzen van resources, coderen, testen – unittesting, integratietesting, systeemtesting, gebruikersacceptatietests –, implementeren, documenteren en tenslotte onderhouden van de oplossing. Met low-code heb je binnen enkele weken een werkende tool. Je marketingteam kan zelf de benodigde aanpassingen maken, zonder voor elke komma en punt bij IT aan te moeten kloppen. Hierdoor kun je snel inspelen op veranderingen in de markt en binnen je bedrijf, en blijf je de concurrentie een stap voor. 

Waarom zou je voor low-code kiezen? 

Low-code maakt je IT-strategie niet alleen flexibeler en kostenefficiënter, maar ook beter afgestemd op je bedrijfsdoelstellingen. Het stelt je in staat om snel te reageren op marktveranderingen en innovaties door te voeren. Het is een strategische keuze die je bedrijf wendbaarder maakt en je een concurrentievoordeel geeft. Dus waar wacht je nog op? Zet de stap naar low-code en ontdek zelf de voordelen. 

Meer weten?  

Wil je ontdekken hoe low-code jouw organisatie kan transformeren? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Samen bekijken we hoe we jouw IT-strategie naar een hoger niveau kunnen tillen. Neem gerust contact met Bart op via bart@epesi.nl of bel naar 0118- 613 220. We leren je graag kennen. 

Geen vraag, maar wel geïnspireerd? Volg onze LinkedIn-pagina of schrijf je in voor onze blogs.