Zo draagt IT bij aan de autonomie van je medewerkers

Hoewel er niets mis is met een lekker salaris, is het allang niet meer zaligmakend als het gaat om werkgeluk. Een leuke sfeer in het team, zinvol werk en vooral autonomie zijn tegenwoordig minstens zo belangrijk. Maar hoe kun je als werkgever die autonomie bevorderen? In deze blog deelt Bart de Ruijsscher, eigenaar van SatisfITeers, zes manieren waarop IT kan bijdragen aan het verhogen van de autonomie van medewerkers. 

1. Mobiele toegang tot systemen en data 

De dagen dat we dag in, dag uit zaten te verstoffen achter hetzelfde bureau liggen ver achter ons. Door je medewerkers de vrijheid te geven om te werken waar en wanneer ze maar willen, zijn ze niet langer gebonden aan die vaste werkplek of elke dag dezelfde kantooruren. Natuurlijk zijn er nog steeds beroepen die grotendeels op locatie uitgevoerd moeten worden. De eerste virtuele bevalling moet nog plaatsvinden en een brandje blus je ook liefst daar waar het vuur is. Maar de gemiddelde medewerker kan in elk geval een deel van z’n taken uitvoeren tijdens een treinreis, vanuit huis of zelfs tijdens een vakantie. Deze flexibiliteit verhoogt niet alleen de productiviteit, maar ook de tevredenheid van medewerkers. 

2. Het implementeren van self-service-portals 

Een beetje in het verlengde van de mobiliteit vinden we de self-service-portals. Wachten op de hulp van de IT-afdeling is zó 2023. Met een self-service-portal kunnen medewerkers zelf kleine problemen oplossen, toegang tot applicaties aanvragen of hun persoonlijke gegevens bijwerken. Dit bespaart tijd en vermindert frustratie. Hoe lekker is dat? 

3. Automatiseren van routinewerk en administratieve taken 

Niets is zo demotiverend als repetitieve, administratieve taken. Ctrl-C, Alt+Tab, Ctrl-V, Alt+Tab, Ctrl-C, Alt+Tab, Ctrl-V. Lekker urenlang regeltjes plakken vanuit een Word-documentje naar een Excel-spreadsheet… Door geestdodende taken – van het registreren van gewerkte uren tot het beheren van complexe workflows – te automatiseren, geef je medewerkers de ruimte om zich te concentreren op meer zinvol en uitdagend werk.  

4. Het gebruik van een goed samenwerkingsplatform  

Een goed samenwerkingsplatform zoals Microsoft Teams, Google Workspace of Slack kan de autonomie van medewerkers aanzienlijk verhogen. Deze tools maken het gemakkelijk om informatie te delen, samen te werken aan projecten en in contact te blijven met collega's, ongeacht waar ze zich bevinden. Door toegang te hebben tot alle benodigde tools en data, kunnen je mensen efficiënter (samen-)werken. 

5. De inzet van data 

Data bieden een krachtig hulpmiddel voor het bevorderen van autonomie. Door data in te zetten, kunnen medewerkers inzicht krijgen in hun individuele prestaties en de prestaties van het team. Dit stelt hen in staat om beter geïnformeerde beslissingen te nemen en zelf actief hun werk te verbeteren. Bovendien kan het management diezelfde data gebruiken om te identificeren waar medewerkers meer autonomie kunnen krijgen. Op die manier maak je een additionele stap voorwaarts als het gaat om een proactieve en zelfsturende werkcultuur. 

6. Het gebruik van Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning (ML) 

Ik weet het, AI en ML zijn enorme buzzwords. Maar geloof me, ze kunnen ook daadwerkelijk de autonomie van je medewerkers verhogen. Deze technologieën kunnen voorspellende analyses uitvoeren, repetitieve taken automatiseren en persoonlijke assistentie bieden. Denk aan AI-gestuurde chatbots die veelvoorkomende vragen van medewerkers kunnen beantwoorden of ML-algoritmen die helpen bij het optimaliseren van werkprocessen. Door AI en ML in je werkprocessen te integreren, kunnen medewerkers efficiënter werken en meer controle over hun taken krijgen. 

Meer weten?  

Door gebruik te maken van de juiste IT-oplossingen, kun je een omgeving creëren waarin medewerkers de vrijheid hebben om hun werk op hun manier te doen. Wil je meer weten over hoe je IT kunt inzetten om de autonomie binnen jouw organisatie te vergroten? Neem gerust contact met Bart op via bart@epesi.nl of bel naar 0118- 613 220. We leren je graag kennen. 

Geen vraag, maar wel geïnspireerd? Volg onze LinkedIn-pagina of schrijf je in voor onze blogs.    

Vorige
Vorige

Software ontwikkelen zonder technische kennis? Ken je low-code al?

Volgende
Volgende

Cybersecurity een spelletje?! Jazeker!