Digitalisering in de teamsport. Blijere spelers, blijere clubs.

Veel apps en platforms – denk Strava, TrainingPeaks, Endomondo – zijn gericht op de individuele sporter. Daar zie ik, als data-believer, een gemiste kans. Automatisering kan juist ingezet worden om teams beter te maken. En dan heb ik het niet alleen over profclubs, maar ook zeker over amateurteams.

Hervorming op basis van data

Big data in de sport is hot. Strava, TrainingPeaks, Het Nederlandse Sport Data Center, het is data-analytics wat de klok slaat. Jac Orie leidde, door zijn continue zoektocht naar verborgen inzichten in data, maar liefst acht schaatsers naar Olympisch goud. En dat deed hij niet alleen met individuele schaatsers, horen we in Icecast, zijn podcast over Sport & Wetenschap. In 2007 hervormde hij zijn complete schaatsploeg. Met succes, getuige het olympisch goud dat daarop volgde.

Gemiste kans

Toch zijn veel apps en platforms – naar mijn weten zelfs alle – nog gericht op de individuele sporter. Daar zie ik, als data-believer, een grote kans. Apps voor clubs zijn er wel, maar die gaan niet verder dan het bijhouden van de stand of het tonen van het wedstrijdschema. Zo laat de voetbal.nl-app van de KNVB alleen je programma, uitslagen en standen zien. Daar valt een wereld te winnen. Want automatisering kan juist ingezet worden om teams beter te maken. En dan heb ik het niet alleen over profclubs, maar ook zeker over amateurteams. Wat als alle data van alle spelers in een team bijgehouden worden in een app, en in de juiste context gepresenteerd worden – aan de trainer en aan de individuele spelers? En als alle spelers op basis van die data, elk half jaar een evaluatiegesprek hebben met hun trainer, met op hun lijf geschreven tips en tops? Dan groeien niet alleen de spelers, maar ook de club.

Ontwikkelkansen ontdekken

Ik schreef het al in een eerdere blog: voetballers hebben allen hun eigen kwaliteiten, maar enkel de combinatie van die verschillen zorgt voor een winnend team. Door die data continu te monitoren, kunnen we, van jongs af aan, beter inzichtelijk maken hoe individuele spelertjes zich ontwikkelen. Door dat te combineren met machine learning, kunnen we steeds beter in gaan schatten waar ontwikkelkansen liggen en welke verbetermethodieken het beste werken.

Kansen krijgen

Ik hoor je denken: Bart, laat die kinderen lekker kind zijn, moeten ze zo jong al presteren? Maar naar mijn idee gaat het niet over presteren, maar over de kans krijgen je te ontwikkelen, over trots kunnen zijn op jezelf, over zien dat inspanning loont. Door kinderen al jong zo’n digitaal sportpaspoort te krijgen, kun je gericht nadenken over hoe je ze een stap verder kunt brengen door hun talenten in te zetten. En als je naar je talent wordt ingezet en beoordeeld, word je alleen maar beter. Zo krijgen de kinderen nog meer lol in hun sport én breng je tegelijkertijd het team – en de club – als geheel verder. Einstein zei het eigenlijk al: als een vis wordt beoordeeld op zijn vaardigheid om in bomen te klimmen, zal hij zichzelf zijn hele leven als een mislukkeling beschouwen. Maar als we die vissen nou eens beoordelen op hun vaardigheid om te zwemmen, en ze op basis van data daarin begeleiden, winnen ze misschien nog weleens olympisch goud. Hoe mooi is dat?

Eens brainstormen?

Ben jij actief in (top)sportinnovatie en/of sta jij sowieso wel open voor verandering en verbetering? Laten we hier dan eens samen over brainstormen. Je kunt me bereiken op bart@epesi.nl.

Bart de Ruijsscher, eigenaar Epesi

Vorige
Vorige

Low-code. Wat is het en wat moet je ermee?

Volgende
Volgende

Digitaliseren? Zet je retail-pet eens op