Innoveren is topsport

Als je wil veranderen of verbeteren, moet je jezelf een doel stellen. Alleen dan kan het een succes worden. Het doel moet ambitieus zijn, je moet een goed team om je heen verzamelen en je moet niet bang zijn uitgevallen. Dit kan je leren van topsport als je een innovatietraject ingaat.

Strompelton

In februari van dit jaar liep ik een halve marathon over Walcheren. Persoonlijk voelde het meer als een Strompelton. Het ging niet vanzelf, zullen we maar zeggen. Ik ging voortvarend van start, de eerste kilometer liep ik in 5 minuten en 55 seconden. Maar toen die 21ste kilometer. Die duurde maar liefst 8 minuten en 16 seconden. Die dag schuilde er duidelijk geen Eliud Kipchoge in me. Voor september dit jaar staat de Strong Viking op mijn planning. Strong Viking is een obstacle run gebaseerd op de geschiedenis van de Vikingen: een oervolk, dat te boek staat als tough, adventurous, strong en brothers. Het doel? Zowel fysiek als mentaal het uiterste uit jezelf te halen. Om daar te komen, moet ik afzien en me erop instellen dat het zwaar is om er te komen.

1 Doel stellen

Met innovatie is het niet veel anders. Je moet jezelf allereerst een ambitieus doel stellen. Zonder dat ambitieuze doel voor ogen, komt er niets van de grond. En zeg eerlijk: als je jezelf serieus neemt, mag je de lat best hoog leggen, toch?

2 Afzien

Vervolgens moet je afzien en je erop instellen dat het zwaar is om er te komen. Het is een reis, en gedurende die reis zal je je vaak afvragen waarom je aan die reis begonnen bent.

3 Verzamel een team om je heen

Tenslotte moet je een team om je heen verzamelen: een coach, een kok, iemand die alles weet van het juiste materiaal. Als je de lat hoog legt, kom je er niet in je eentje.

4 Toon moed

Je zult bang zijn dat het mislukt, en laten we eerlijk zijn – een innovatie lukt ook niet altijd. Dat vraagt dus ook om een bepaalde instelling. Je moet lef hebben, en binnen je team een cultuur creëren waarin falen veroorloofd is. Immers, niet geschoten is altijd mis. Innovatie is een kwestie is van vallen en opstaan. En als het vandaag niet lukt, ben je er misschien morgen wel klaar voor.

Heilig geloof

Mijn halve marathon werd een Strompelton, maar toch heb ik mezelf een nieuw, ambitieus doel gesteld. Ik weet zeker dat ik ga afzien en het wordt zwaar om er te komen, maar ik geloof er heilig in dat het me iets moois gaat brengen. Net als innovatie.

Nieuwsgierig?

Wij geloven in innovatie die organisaties echt een stap (of wat) verder helpt. Nieuwsgierig hoe digitalisering jouw organisatie verder kan helpen? Neem gerust contact met ons op via bart@epesi.nl of bel naar 0118-613220. We leren je graag kennen.

Vorige
Vorige

5 Hipster IT-termen voor dummies

Volgende
Volgende

Er is altijd een hacker die slimmer is dan jouw beveiliger. Of toch niet?