Cloud? Weg ermee!

De cloud. Voor ons Nederlanders klinkt het allemaal een beetje dromerig. Wij associëren wolken met luchtkastelen, ver weg, vaag, ontastbaar. Dat vinden de Amerikanen fantastisch, maar voor ons kaaskoppen werkt dat niet. Wij pleiten er dan ook voor om de cloud af te schaffen, en wel nu.

Onbewust in de cloud

Ik merk dat er veel misverstanden bestaan over de cloud. Neem mijn zwager. Hij is econoom en snapt helemaal niets van die hele cloud. En ik weet zeker dat dat ook nooit gaat gebeuren ook. Hij denkt dat zijn data ergens in de lucht hangen en dat de beheerder van die cloud – wie dat dan ook is – zo maar bij als zijn gegevens kan. Hij weet blijkbaar niet dat hij, sinds hij Microsoft Exchange gebruikt als zijn e-mail-, agenda-, contact-, plannings- en samenwerkingsplatform is gaan gebruiken, allang de stap naar de cloud heeft gemaakt. En wat dacht je van DigiD? Iedereen heeft het, iedereen gebruikt het, en dus logt iedereen in op de cloud van de overheid. Ook mijn zwager. Zonder het te beseffen, maakt hij al meer gebruik van de cloud dan hij denkt.

Ontastbaar

Mijn zwager is niet alleen. Veel mensen hebben een bepaalde angst voor de cloud, die vooral wordt gevoed door de gedachte dat ze er niet bij kunnen. Zo’n server die in mijn bedrijfspand staat, dat is pas lekker veilig. Zo lang je daar geen internetstekker in stopt, kan er niets gebeuren. Tenzij er wordt ingebroken, een brand uitbreekt, een dijk doorbreekt of de bliksem inslaat natuurlijk. Dat dan weer wel.

Kijken hoe het met je data gaat

Als je gegevens worden opgeslagen in de cloud, is het heel vaag waar ze daadwerkelijk staan. Je kunt niet even naar je server toe rijden en er een kopje koffie drinken terwijl je kijkt hoe het met je data gaat. Maar wees gerust, uiteindelijk blijft het een rek met computers met heel veel knipperende lampjes, alleen staan ze ditmaal niet binnen jouw kantoorpand, maar hangen ze op verschillende locaties in het land, op de wereld zelfs. Zo spannend is het dus allemaal niet.

Private cloud versus public cloud

Kies je voor een private cloud, dan hangt die good old server in een rek bij je IT-partner. Kies je voor een public cloud, dan hangt zo’n zelfde server in een rek van een grote club als Microsoft, Amazon of Google. Die club neemt het beheer over, waardoor je nooit meer software hoeft te updaten en je mee mag liften als er innovaties zijn. Hoe heerlijk is dat? En dan heb ik het nog niet gehad over inbraakpreventie, noodstroomvoorzieningen, (dubbele) koeling en toegangscontrole, beter dan jij in je eentje ooit voor elkaar kunt krijgen. Ik zou zeggen: gemak dient de mens.

Veel te wazig

Misschien moeten we gewoon stoppen met de cloud de cloud te noemen. Veel te wazig allemaal. Laten we het gewoon ‘mijn stukje server in een datacenter’ gaan noemen. Hoewel, dat bekt ook niet echt lekker. Suggesties, iemand?

Meer weten over de cloud?

Benieuwd waarom sommige mensen wel heel blij worden van de cloud? Lees dan hier het verhaal van Peter Sinke. Wil jij net zo enthousiast worden als Peter? Neem dan gerust contact met hem op via peter@epesi.nl of bel 0118-613220.

Vorige
Vorige

ISO 27001? Wat je zegt ben je zelf…

Volgende
Volgende

Informatiebeveiliging een technisch ding? Think twice