Vijf fabels over de cloud

Maar liefst 53 procent van de bedrijven maakt gebruik van clouddiensten, binnen de ICT-sector is dat zelfs 76 procent. Toch zijn er heel wat misvattingen over de cloud. In deze blog vertelt Bart de Ruijsscher, mede-eigenaar van SatisfITeers, wat de vijf meest voorkomende fabels over de cloud zijn.

1. Mijn gegevens zijn alleen veilig binnen mijn eigen bedrijfsmuren

Veel mensen hebben nog het gevoel dat hun data veiliger zijn als ze op een server binnen de eigen bedrijfsmuren staan. Geloof ons, dat is niet altijd het geval. Het aantal slimme koppen dat zich bij de groten der digitale aarde druk maken om de veiligheid van hun cloud, daar kan je maar moeilijk aan tippen. En ook als we verder kijken dan cybersecurity: wie garandeert dat er bij jou niet wordt ingebroken of dat je nooit slachtoffer wordt van een overstroming of aardbeving? Als je gegevens in een datacenter van bijvoorbeeld Microsoft of Google staat en er gebeurt iets, dan wordt er direct overgeschakeld naar een ander datacenter, zonder dat je daar iets van merkt.

2. In de cloud worden mijn gegevens automatisch gebackupt

Als je ervoor kiest je data in de cloud op te slaan, wil dat niet zeggen dat je dan ook automatisch een back-up hebt van al je data. Dat is een fabel. Cloudproviders als Microsoft, Google, Amazon en Wasabi bieden opties als versiebeheer, bewaartermijnen en instellingen van de prullenbak, maar dat is iets anders dan een volwaardige back-up waarmee je – individuele – bestanden kunt terughalen na een calamiteit. De kans dat je data kwijtraakt als je werkt met een cloudoplossing is klein, maar het is zeker niet onmogelijk. En als data gecompromitteerd wordt, kan dit ook andere versies aantasten. Bijvoorbeeld bij 'slapende ransomware' die niet direct zichtbaar is, maar in een later stadium wel. In zo'n situatie wil je naar elk punt in tijd terug kunnen en wil je een snelle recovery kunnen uitvoeren. Zorg dus altijd voor een aanvullende cloud-to-cloud-back-upoplossing.

3. Zonder de cloud kan ik niet moderniseren

Wij schreven al in een eerdere blog dat de cloud wat ons betreft echt niet de nieuwe heilige graal is. Wij zetten technieken in waarmee onze klanten gebruik kunnen maken van de voordelen van de cloud, zonder dat je gegevens de digitale bedrijfsmuren verlaten. Ook zonder de cloud kun je prima moderniseren.

4. De ROI van de cloud is lager

Als je kiest voor een cloudoplossing, kies je voor een abonnementenmodel. Daarmee verschuiven je IT-uitgaven van investeringen (CapEx) naar operationele kosten (OpEx). Of je dat een voordeel of nadeel vindt, kan per organisatie verschillend zijn. Maar als je een server aanschaft voor een x bedrag, ben je natuurlijk nog niet klaar. Zo’n server moet je ook onderhouden en na een jaar of zes weer vervangen. Van schaalbaarheid is maar beperkt sprake. Je kunt weliswaar wel wat upgrades doen op het vlak van CPU en geheugen, maar je server kan niet heel eenvoudig krimpen als je minder mensen in dienst hebt en niet groeien als jouw personeelsbestand groeit. De cloud doet dat wel. Tenslotte blijkt uit onderzoek door Forrester Consulting dat de potentiële Return On Investment (ROI) van Microsoft 365 heel hoog is. Dit onderzoek concludeert dat de keuze voor Microsoft 365 zich - met een ROI van 162 procent, een terugbetaaltermijn van zeven maanden en een internal return rate van 468% - absoluut terugbetaalt.

5. Met mijn data in de cloud voldoe ik altijd aan de GDPR

Soms leeft de angst dat cloudproviders jouw data kunnen inzien. Alle cloudproviders bieden versleutelingsmogelijkheden, waarbij enkel jij als klant de sleutel hebt om bij de data te kunnen. De cloudprovider zelf heeft dan geen inzage in de data. Dat wil echter nog niet zeggen dat je aan de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG of GDPR) voldoet. Veel cloudproviders gebruiken datacenters buiten Europa, die geen rekening hoeven te houden met de AVG. Ondanks diverse afspraken tussen Amerika en de EU, blijft dit een globale discussie tussen de continenten. Je weet dus niet honderd procent zeker of je wel aan die wetgeving voldoet. Als dat voor jouw bedrijf niet belangrijk is, dan is er niks aan de hand. Werk je met gevoelige data, dan moet je je afvragen of het niet slimmer is voor een andere oplossing te kiezen. Dat is een on-premise oplossing misschien meer geschikt voor jouw organisatie. Of breng je data onder bij een clouddienst die in Nederland wordt gehost. Zelfs als je je data lekker dichtbij in Goes wilt hebben kan dat, gewoon in ons eigen datacenter. Gaat er iets mis, dan vallen we gewoon terug op onze redundantielocatie in Breskens. Hemelsbreed nog geen 25 kilometer.

Meer weten?

Ben je benieuwd of de cloud voor jouw organisatie de meest optimale oplossing is of dat je beter voor een alternatief kunt kiezen? Neem dan gerust eens vrijblijvend contact met ons op via contact@satisfiteers.nl of geef ons een belletje op 0118-613220. Benieuwd wat we nog meer te vertellen hebben? Volg dan onze LinkedIn-pagina en laat je inspireren.

Vorige
Vorige

Tover je oude PC of Mac om tot een strakke, snelle Chromebook

Volgende
Volgende

De toekomst van de werkplek