Techniek, mensen en beleid: de magische driehoek van cybersecurity

Op één been kun je niet lopen, dat is een zekerheidje. Nu is het misschien op drie benen ook niet heel comfortabel wandelen, maar als het gaat om cybersecurity is dat wel precies wat je nodig hebt. Om een optimaal beveiligde IT-omgeving te creëren, heb je drie pijlers nodig: techniek, mensen en beleid. Een magische drie-eenheid. In deze blog vertelt Bart de Ruijsscher, mede-eigenaar van SatisfITeers, hoe elke pijler bijdraagt.

Techniek

Een veilige IT-omgeving begint met een goede, moderne techniek: firewalls die het in- en uitgaande netwerkverkeer monitoren, antivirussoftware, beveiligde verbindingen, multifactorauthenticatie (MFA) en nog wat van dat soort zaken. Door de juiste technologische maatregelen te implementeren, kun je de risico’s minimaliseren en je data en systemen veilig houden. Hier is inmiddels ook een rol weggelegd voor kunstmatige intelligentie. AI kan niet alleen teksten schrijven, wij zetten het ook in in onze beveiligingsoplossing. Het kijkt of er verdachte activiteiten plaatsvinden in een apparaat of op het netwerk. Zo herkent het afwijkend gedrag en reageert daarop met de juiste acties, zodat de integriteit van het systeem niet in het geding komt. Met dergelijke slimme oplossingen sorteer je voor op toekomstige eisen van een certificerende instantie als ISO, maar ook cybersecurityverzekeraars worden hier heel blij van.

Mensen

We schreven het al in een eerdere blog: goede cybersecurity gaat niet alleen om techniek. Ook mensen spelen een cruciale rol. Hoe goed je beveiliging ook is, je medewerkers kunnen – met één klik op een link in een verdachte mail of met een wachtwoord als 123456 of welkom2023 – een gat slaan in jouw verdediging. Awarenesstrainingen op het gebied van cybersecurity zijn dus van niet te onderschatten belang. Alleen door aan het bewustzijn te werken, kun je dit risico verkleinen.

Beleid

Beleid is de verbindende factor tussen deze twee elementen. Je kunt wel van alles doen, maar er moet wel een gedachte achter zitten. Een goed beleid bevat richtlijnen en procedures, zodat helder is hoe je als organisatie omgaat met cybersecurity en aanverwante zaken, zoals persoonsgegevens. Het geeft ook handvatten voor je medewerkers, bijvoorbeeld wat je wachtwoordbeleid is. Tenslotte moet je als organisatie een back-up-and-recovery-plan hebben en een incident-response-plan. Overweldigend? Een goede IT-partner – wij weten er nog wel een – kan je erbij helpen.

Meer weten?

Ben je benieuwd hoe het staat met de veiligheid van jouw IT-omgeving? Wij helpen je graag met een securityassessment speciaal voor het mkb. Daarmee krijg je een goed beeld van de drie pilaren van jouw cybersecurity en waar ruimte voor verbetering zit. Neem dan gerust eens vrijblijvend contact met ons op via contact@satisfiteers.nl of geef ons een belletje op 0118- 613 220. Benieuwd wat we nog meer te vertellen hebben? Volg dan onze LinkedIn-pagina en laat je inspireren.

Vorige
Vorige

Flexibele organisatie? Zo doe je dat!

Volgende
Volgende

Zo wordt de Zeeuwse logistiek dataproof