Quantumcomputing voor mkb'ers (en andere normale mensen) 

Je hoort het steeds vaker: quantumcomputing gaat alles veranderen. De Verenigde Naties hebben 2025 zelfs uitgeroepen tot International Year of Quantum Science and Technology (IYQ). Maar wat betekent dat voor jou als mkb’er? En vooral: moet je er nu al iets mee? Net als bij AI zien we veel koudwatervrees. Begrijpelijk, maar onnodig. In deze blog legt Thijs de Groote, general manager bij SatisfITeers, uit wat deze technologie en wat je ermee moet als mkb'er. 

Wat is quantumcomputing? 

We kunnen je wel om de oren slaan met de principes van de kwantummechanica en proberen uit te leggen hoe qubits tegelijkertijd 0 én 1 kunnen zijn dankzij een fenomeen genaamd superpositie, maar geloof ons: zelfs wij vinden het zo nu en dan ingewikkeld. Quantumnavigatie voor schepen? Zwaartekrachtmetingen? Het vouwen van eiwitten? Tja, wij hebben het niet verzonnen.  

Maar laten we het even simpel houden. Vergelijk het met een bibliotheek. Een gewone computer is net een mens, die moet alle boeken apart doorbladeren om dat ene stukje informatie te vinden. Een quantumcomputer? Die bladert door alle boeken tegelijk. Of neem verlichting. Een klassieke computer zoekt met een zaklamp – hij bekijkt elk hoekje van de digitale krochten één voor één. Een quantumcomputer zet een heel virtueel huis in één keer in het licht en ziet alle mogelijkheden tegelijk. 

Waarom dit echt een big deal is 

Bij problemen met ontelbaar veel opties (zoals het vinden van de perfecte molecuulvorm voor een medicijn, maar ook het kraken van een wachtwoord) kan een quantumcomputer razendsnel de juiste oplossing uitfilteren door slim gebruik te maken van deze nieuwe magie. Het is alsof je een doolhof oplost door alle paden tegelijk te lopen, in plaats van één voor één. 

Sorry, maar je digitale sloten zijn niet zo veilig als je denkt 

Denk je dat eindelijk al je digitale sloten – zoals wachtwoorden en bankgegevens – veilig zijn, omdat je gigantisch ingewikkelde wiskundige puzzels gebruikt? Jammer joh, quantumcomputers kunnen die puzzels in één klap oplossen. Ze kunnen problemen oplossen die we nu nog niet eens begrijpen – maar dat betekent ook nieuwe manieren om systemen te kraken. Het klinkt als een horrorscenario. Alsof je een machine geeft aan iemand die plotseling de zwaartekracht kan uitschakelen – wat gebeurt er dan?  

Wake-upcall 

Hier komt het goede nieuws: de meeste experts denken dat echte quantumhacks pas over 10+ jaar mogelijk zijn. Landen werken nu al aan post-quantum encryptie – nieuwe puzzels waar zelfs deze hypermoderne computers moeite mee hebben. Het is dus geen doomscenario, wel een wake-upcall om nóg beter na te denken over je digitale veiligheid.  

Waarom je toch niet bang hoeft te zijn 

Weet je nog hoe bang iedereen was dat AI alle banen zou overnemen? De werkelijkheid blijkt een stuk genuanceerder. Ja, je kunt saaie taken uitbesteden aan je digitale collega, maar dat maakt het werk van de mensen van vlees en bloed alleen maar leuker. Net als bij AI geldt hier: de technologie biedt zelf de oplossing. Want dezelfde quantumcomputers die versleuteling kunnen kraken, maken ook nieuwe, onkraakbare versleuteling mogelijk. 

Je kunt vast voorsorteren 

Je hoeft niet te wachten tot quantumcomputers mainstream worden. Ook klassieke computers kunnen al 'quantum-geïnspireerde' algoritmes gebruiken. Denk aan slimmere logistieke planning die rekening houdt met files, laadtijden en brandstofverbruik. Betere financiële voorspellingen door complexe marktfactoren mee te wegen. Energiebesparing door optimalisatie van klimaatbeheersing. Of productontwikkeling die materiaalkenmerken tot op atomair niveau simuleert. 

Ook als dit nog een brug te ver is voor je, kun je alvast voorsorteren. Zorg sowieso dat je data op orde is - quantum-algoritmes zijn krachtig, maar hebben wel goede data nodig. Dan heb je straks geen achterstand. 

Even een nuchtere Zeeuwse blik 

We zijn gek op nieuwe technologie, maar raken niet zo snel in vervoering. Quantumcomputing is geen wondermiddel. Het is een technologie die helpt bepaalde problemen beter op te lossen dan traditionele computers. Meer niet. Dus gewoon blijven ademen. 

Dit moet je onthouden 

Laat de grote techbedrijven maar lekker miljarden investeren. Jij? Focus gewoon op je business. Wij houden de ontwikkelingen wel voor je in de gaten. En als we iets interessants zien, ben jij de eerste die het weet. 

Wil je zeker weten dat je niks mist? Volg onze LinkedIn-pagina of beter nog, schrijf je in voor onze blogs. Dan valt al het écht belangrijke nieuws vanzelf in je mailbox.  

Vorige
Vorige

AI-geletterdheid. Is jouw team er klaar voor?

Volgende
Volgende

Je inbox? Het afvoerputje van je productiviteit