Te klein voor een cyberaanval? Dacht ’t niet!

Veel kleinere bedrijven gaan er van uit dat ze niet interessant zijn voor cybercriminelen. Geloof ons, er valt overal iets te halen. Of je nu een sterrenrestaurant in Goes runt, een kleine start-up in Breskens hebt opgezet of verantwoordelijk bent voor een museum in Veere, je bent mogelijk kwetsbaarder dan je denkt. In deze blog vertelt Thijs de Groote, general manager bij SatisfITeers, waarom cybersecurity voor elk bedrijf belangrijk is en wat je kunt doen om je organisatie te beschermen. 

Het gaat niet om de grootte 

We willen het er liever niet meer over hebben, maar sinds ‘je-weet-wel’ is digitalisering in vrijwel elke sector explosief gegroeid. Ook kleinere bedrijven omarmen cloudoplossingen, gebruiken digitale tools en staan online in contact met hun klanten. Dat biedt natuurlijk enorme groei- en efficiëntiemogelijkheden, maar het stelt het je ook bloot aan potentiële bedreigingen. Laat je niet verleiden tot de gedachte: Wij zijn te klein om een interessant doelwit te zijn. Cybercriminelen discrimineren niet en grootte doet er niet toe. Sterker nog, kleinere bedrijven kunnen aantrekkelijke doelwitten zijn omdat ze mogelijk een zwakkere cybersecurity-verdediging hebben. En tsja… als je thuis je voordeur open laat staan, loopt een inbreker ook niet door, zelfs niet als je een bescheiden huisje hebt. Buit is buit.  

De echte kosten van een inbreuk 

Een datalek of cyberaanval kan verwoestende gevolgen hebben, ongeacht de grootte van je bedrijf. Door jouw financiële gegevens te analyseren, kunnen cybercriminelen precies inschatten hoeveel je kan betalen om je gegevens terug te krijgen of te voorkomen dat ze openbaar worden gemaakt. De hack zelf zal je dan waarschijnlijk ook niet de kop kosten. Het feit dat je alles opnieuw moet aanschaffen, dat je klanten hun bestellingen niet op tijd geleverd krijgen en de reputatieschade die doen dat wel voor je. 

De magische driehoek van cybersecurity 

Nu denk je misschien: Wat kan ik doen om mijn bedrijf te beschermen? Daarvoor heb je drie pijlers nodig: techniek, mensen en beleid. Bart schreef al eerder een blog over deze magische drie-eenheid. Een veilige IT-omgeving begint met moderne technologie zoals firewalls, antivirussoftware, beveiligde verbindingen en multifactorauthenticatie (MFA). Maar hoe goed de techniek ook is, medewerkers kunnen met onbewuste handelingen, zoals het klikken op verdachte links in e-mails of zwakke wachtwoorden gebruiken, alles ondermijnen. Bewustwordingstrainingen zijn van vitaal belang om dit risico te verminderen. Tenslotte is er natuurlijk beleid, de verbindende factor tussen technologie en mens. Het omvat richtlijnen voor medewerkers en procedures voor hoe je als bedrijf omgaat met cybersecurity en gerelateerde zaken zoals persoonsgegevens.  

Meer weten? 

Ben je benieuwd hoe het staat met de veiligheid van jouw IT-omgeving? Wij helpen je graag met een securityassessment speciaal voor het mkb. Daarmee krijg je een goed beeld van de drie pilaren van jouw cybersecurity en waar ruimte voor verbetering zit. Neem dan vrijblijvend contact met ons op via thijs@benp.biz of bel naar 0117- 385 385. We leren je graag kennen.   

Benieuwd wat we nog meer te vertellen hebben? Volg dan onze LinkedIn-pagina en laat je inspireren. 

Vorige
Vorige

Zin in nóg een saaie PowerPoint, of wil je digitalisering laten leven?

Volgende
Volgende

Haal meer uit je Microsoft 365-investering