Meerdere generaties op de werkvloer: hoe technologie helpt bij inclusie

In een eerdere blog hebben we het al gehad over het belang van diversiteit en inclusie voor het creëren van een rijke bedrijfscultuur. In deze blog zoomen we eens in op de verschillende generaties. Er zijn nog nooit zoveel generaties tegelijkertijd actief geweest op de arbeidsmarkt. Van jonge digital natives tot ervaren seniors, elke groep heeft unieke behoeften en kwaliteiten. In deze blog vertelt Thijs de Groote, general manager bij SatisfITeers, hoe je technologie inzet om een omgeving te creëren waarin iedereen zich gewaardeerd voelt. 

Generatieverschillen waarderen 

De arbeidsmarkt is kleurrijker dan ooit met een ongekende mix van generaties. Door de stijgende pensioenleeftijd blijven mensen langer werken. Dat betekent dat we straks misschien wel tot ons zeventigste actief blijven op de arbeidsmarkt. Tegelijkertijd stromen de Gen Z’ers al in. Het samenbrengen van verschillende generaties op de werkvloer biedt zowel uitdagingen als kansen. Babyboomers waarderen stabiliteit en face-to-face communicatie, terwijl millennials en Gen Z'ers flexibiliteit en hippe technologie in hun werk verwachten. Oudere werknemers brengen wijsheid en ervaring in, terwijl jongere collega's vaak frisse ideeën hebben. Het is juist die kruisbestuiving van kennis, ervaring en ideeën die de sleutel is voor een dynamische werksfeer. 

Technologie als bruggenbouwer 

Zoals we al in onze vorige blog benadrukten, speelt technologie een sleutelrol in het ondersteunen van inclusie. Tools die samenwerking bevorderen, zoals projectmanagementsoftware en communicatieplatforms, maken het gemakkelijk voor teams om efficiënt te werken, ongeacht leeftijd of locatie. Door trainingen aan te bieden die aangepast zijn aan verschillende leerstijlen en technologische vaardigheden, kun je ervoor zorgen dat iedereen zich betrokken en gewaardeerd voelt. Kunstmatige intelligentie (AI) stelt jongeren in staat snel nieuwe kennis tot zich te nemen, terwijl toegankelijkheidsfuncties zoals schermlezers en vergrootglazen ervoor zorgen dat je ook op je – heel, heel – oude dag nog gewoon kunt deelnemen aan het professionele leven. 

Adoptie van technologie over generaties heen 

Wat je natuurlijk niet mag vergeten, is dat niet iedereen even vertrouwd is met moderne technologie. Als ik eens lekker iedereen over één kam mag scheren, zijn de jongeren geboren met een telefoon in de hand en hebben de ouderen een wat minder natuurlijke omgang met technologie. Zo zwart-wit is het natuurlijk niet, maar we kunnen niet ontkennen dat er verschillen in adoptieniveau zijn. Hoe zorg je er nu voor dat je de verschillende generaties effectief laat samenwerken? Hoe creëer je een werkomgeving waar jonge medewerkers zich kunnen uitleven met de nieuwste tools die hun werkervaring verrijken, terwijl je niet vergeet de oudere garde mee te nemen in dit proces? Het antwoord op die vragen is wat mij betreft meerledig. Ja, adoptietrainingen zijn belangrijk, maar vergeet niet ook ouderwets in gesprek te gaan met je medewerkers. Wat verwachten zij van jou en wat verwacht jij van hen? Wat verwachten ze van elkaar. Breng ook de verschillende generaties eens aan één tafel om het onderwerp te bespreken. Dit stelt hen in staat om elkaars uitdagingen te begrijpen en gezamenlijk naar oplossingen te zoeken. Door deze samenwerking actief te zoeken voordat je nieuwe technologie implementeert, zorg je ervoor dat technologie echt wordt ingezet om de samenwerking binnen je team te verbeteren.  

Een uitnodiging om mee te doen  

Bij SatisfITeers zijn we behoorlijk ruimdenkend. Of je nu een Zeeuws sprekende muziekliefhebber bent uit IJzendijke, een breiende Saoedi of een – gedroomde – skydivende dame uit Axel, wij staan overal voor open. Ben je benieuwd hoe technologie kan bijdragen aan een inclusieve organisatie? Neem gerust contact met ons op via thijs@benp.biz of bel naar 0118- 227 101. We leren je graag kennen.     

Benieuwd wat we nog meer te vertellen hebben? Volg dan onze LinkedIn-pagina en laat je inspireren.   

Vorige
Vorige

The Human Factor. Je beste verdediging tegen cyberaanvallen

Volgende
Volgende

Zo blijft de AERS Groep cybercriminelen een stap voor