Het verhaal achter de naam "SatisfITeers" – Een taalkundig avontuur

Voor veel mensen klinkt onze bedrijfsnaam als een flinke bekkenbreker: SatisfITeers. Is het een samenvoeging? Een mislukte spellingscorrectie? Of het resultaat van een brainstormsessie met te veel energiedrankjes? In deze blog vertelt Bart de Ruijsscher, eigenaar van SatisfITeers, hoe onze eigenzinnige naam tot stand kwam en waarom we trots zijn op deze unieke bedrijfsidentiteit. 

Fonetische handleiding voor dummies 

Laten we meteen beginnen met het meest prangende probleem: de uitspraak. Want hoe spreek je "SatisfITeers" eigenlijk uit? Het is niet "Satis-fit-ears" of "Satis-feet-ers" maar: 

/sa·tis·fai·tiːrs/ 

Of in goed Nederlands: sa-tis-fai-tiers. Met de klemtoon op "fai" en een lange "ie" in "tiers". Probeer het eens hardop. Zie je wel, zo moeilijk is het niet! 

 

 

SatisfITeers (sa-tis-fai-tiers) [meervoud, geen enkelvoud] <Engels> 

  1. Groep IT-professionals uit Zeeland die ernaar streven dat technologie gewoon werkt, zodat klanten er tevreden over zijn in plaats van chagrijnig. 

  2. Samentrekking van "satisfied" (tevreden), "IT" en "engineers" (ingenieurs). 

  3. Bedrijfsnaam die regelmatig wordt verward met producten voor volwassen entertainment. 

  4. Onuitspreekbare merknaam die in vergaderingen tot ongemakkelijke stiltes leidt. 

Etymologie: Bedacht in een vlaag van creativiteit, toen alle normale IT-bedrijfsnamen al vergeven waren. 

Gebruik in een zin: "SatisfITeers bracht de nuchtere Zeeuwse aanpak naar onze IT-infrastructuur: geen poespas, maar zeggen wat je doet en doen wat je zegt." 

 

De naamgeverij – een IT-drama in drie bedrijven 

In de IT-sector zijn goede bedrijfsnamen ongeveer net zo zeldzaam als een IT-er die kan breien. Je hebt drie opties: 

  1. Kies een standaardnaam met "IT", "Tech", "Solutions" of "Systems" erin – en word de 8.734ste kloon in de markt 

  2. Verzin een volstrekt betekenisloos woord – en investeer miljoenen in marketing om het te laten landen 

  3. Doe iets geks – en hoop dat mensen het onthouden 

Wij kozen voor optie 3. Deels uit noodzaak, deels omdat we lekker recalcitrant zijn. 

De geboorte van een onuitspreekbare naam 

Het begon allemaal met een simpele observatie: het beste wat je in ICT kunt bereiken is dat mensen tevreden zijn. Geen enkele ondernemer wordt euforisch omdat z’n bedrijfsnetwerk zo lekker draait. Geen mens – behalve wij dan – raakt door het dolle heen van technologie. Gewoon tevreden, dat is al heel wat. Want laten we eerlijk zijn: niemand wordt écht blij van IT die werkt – dat is immers de bedoeling. Maar je wordt wel chagrijnig van IT die niet werkt. 

Voeg daar onze rol als IT'ers en engineers aan toe, en voilà: SatisfITeers was geboren – een samentrekking van "satisfied" (tevreden), "IT" en "engineers". 

En het mooiste van alles? De domeinnaam was nog vrij. Dat is tegenwoordig al een mirakel op zich. 

Verwarring met lookalikes: een naam met missie 

Nu we toch bezig zijn met naamsgerelateerde ontboezemingen… Google wil ons nog weleens verwarren met de "Satisfyer". Voor wie het niet weet (en we houden het netjes): een Satisfyer is een populair merk... eh... persoonlijke massageapparaten. Laten we zeggen dat ze een heel ander soort tevredenheid nastreven dan wij met onze IT-diensten. 

Een jaar na de naamgeving ontdekten we trouwens dat er landelijk ook een bedrijf is dat " Solviteers" heet – wat natuurlijk verdacht veel klinkt als SatisfITeers. Het grote verschil? Zij lossen problemen op. Wij zorgen dat ze niet ontstaan. 

Want uiteindelijk is dat waar SatisfITeers voor staat: we willen dat IT gewoon werkt, zodat onze klanten er tevreden over zijn. Niet meer, niet minder.  

Wil je meer weten over SatisfITeers? 

Ben je benieuwd naar wat we écht doen, nu je eindelijk weet hoe onze naam wordt uitgesproken? Neem dan gerust contact met ons op via info@satisfiteers.nl of bel naar 0118-613220. We vertellen je graag meer over onze IT-diensten voor het MKB. En we beloven: die zijn een stuk toegankelijker dan onze bedrijfsnaam! 

Geen vraag, maar wel geïnspireerd? Volg onze LinkedIn-pagina of schrijf je in voor onze blogs

Volgende
Volgende

Is jouw IT-continuïteit afhankelijk van één persoon? Tijd voor plan B