Digitalisering in het mkb. Wat staat je te doen?

Digitalisering is een begrip dat bij geen enkele ondernemer meer onbekend is. Ongeacht de bedrijfsomvang, de sector en het businessmodel, digitalisering is geëxplodeerd. Maar hoe je het exact inzet, dát is lang niet voor iedereen even helder en er bestaat een hoop onzekerheid. Na het lezen van deze blog, weet je wél precies wat je moet doen om jouw bedrijf toekomstbestendig te maken en te profiteren van de voordelen die digitalisering biedt. 

Explosieve digitalisering 

Sinds de uitbraak van COVID-19 is de digitale transformatie versneld met maar liefst zeven jaar, zo bleek al in 2021 uit een onderzoek door McKinsey. Ongeacht de grootte, de branche en het businessmodel, de digitalisering is geëxplodeerd. Toch blijkt de investering in digitale technologieën voor veel mkb'ers nog steeds een grote stap. Vaak ontbreekt het aan de juiste kennis en dat zorgt voor onzekerheid en terughoudendheid. Het vraagt om een nieuwe manier van werken, waar nieuwe vaardigheden voor nodig zijn. Ook is niet altijd helder hoe snel een investering zich terugverdient. Dan hebben we het nog niet gehad over de angst voor cyberaanvallen en datalekken. 

Voordelen digitalisering 

Ondanks de financiële, technologische en culturele uitdagingen, zien mkb’ers ook wel dat digitalisering veel voordelen biedt. Het kan de efficiëntie, het concurrentievermogen, de klanttevredenheid en flexibiliteit vergroten en het helpt je innoveren. Alleen zo kun je je bedrijf toekomstbestendig maken. Ondernemers zijn zich over het algemeen wel bewust van deze voordelen en willen digitalisering wel omarmen, maar hoe?!  

Onderzoek naar digitalisering bij mkb: uitdagingen, behoeften en impact 

Wie ons ‘onderonsje’ weleens heeft gelezen, weet dat wij Zeeuwse ondernemingen willen helpen om meerwaarde te creëren met digitalisering. Daarom zijn we op dit moment bezig met een onderzoek dat zich richt op de digitale uitdagingen en behoeften van die ondernemers. Op basis van diepte-interviews van gemiddeld een uur, stellen we een adviesrapport op dat inzicht geeft in waar precies jouw kansen liggen. Met dat rapport in de hand kun je eindelijk heel gericht met je digitale dromen – of nachtmerries – aan de slag. En dankzij de vouchers van Digitaal Doen Zeeland kan dit misschien wel zonder grote investeringen.  

Vouchers Digitaal Doen Zeeland  

Digitaal Doen Zeeland is hét platform voor Zeeuwse ondernemers die hun producten, diensten of processen willen digitaliseren. Dit platform stelt vouchers beschikbaar om je digitale plannen uit te gaan voeren. De bedrijven die het best aan de criteria voldoen ontvangen een voucher van maar liefst 6.000 euro. Met dat bedrag kun je ons adviesrapport een mooie concrete verdiepingsslag geven. 

Meer weten? 

SatisfITeers deelt tien gratis adviesrapporten uit, met kans op een verdiepingsslag via Digitaal Doen Zeeland. Investeer een uur van je tijd en krijg een waardevol adviesrapport dat inzoomt op waar jouw digitale kansen liggen. Vul hieronder ons formulier in om kans te maken op een adviesrapport. 

 

Vorige
Vorige

7 Tips voor het inzetten van kunstmatige intelligentie in jouw bedrijf

Volgende
Volgende

Doorbreek het digitale kip en A-EI probleem en innoveer